Lege 1288-1536

Historikere diskuterer lystigt om middelalderens børn har haft tid til at lege, eller om de blot var at betragte som små voksne med voksnes ansvar og pligter. Selvfølgelig har barndommen været anderledes i middelalderen, men der er efterhånden fundet så mange legetøjseffekter og henvisninger til lege, at vi må gå ud fra, at barndom og lege har indgået som en naturlig del af opvæksten. Lad os se nærmere på et par eksempler:

Med mindre man tilhørte adelsstanden, bar middelalderens lege præg af at tage deres udgangspunkt i det man havde ved hånden. Alt efter temperament er det derfor ganske enkelt at udføre legene i dag – især hvis man kan bruge en slagtekniv. Nogle forskere mener, at fodbold og lignende boldspil kan spores tilbage til middelalderen. Boldspil er dog så meget sagt. Blærebold er mere dækkende. Her er hvad man skal gøre.

Under slagtningen af et mellemstort husdyr deltager man og skærer blæren eller mavesækken fra. Denne udstoppes og vupti man har en ”bold”. Man spillede dog ikke med mål. Derimod gjaldt det om at bringe bolden fra den ene enden af byen til den anden. På den vis mindede det også om rugby og elementer fra krigsførelse. I England blev spillerne kaldt for Knights (riddere).

Krigselementet går igen i andre lege. Eksempelvis i en god gammel pudekamp, som middelalderen blev udkæmpet på træhest. Med puderne gælder det om at slå hinanden af hesten.

Der er dog også andre og ganske mere stilfærdige lege:

STIKKE PALLES ØJE UD
•En kæp på et par meter og to stubbe (øjne).
•En dyst for to personer hvor det gælder om at trække modstanderen baglæns og
derved ”stikke Palles øje ud” (=at vælte stubben). Du må ikke slippe stokken under legen.

TRÆKKE STOK, 2 PERSONER
• Sid med fodsålerne mod hinanden.
• Hold en rundstok mellem jer med begge hænder.
• Den, som trækker modstanderen op fra jorden eller trækker stokken til sig, har vundet.
• Dysten kan afgøres i en enkelt omgang eller bedst af tre omgange.

Se flere middelalderlege her:http://www.middelalderlandsbyen.dk/pdf_opgaver/3_lege_og_spil.pdf

Litteratur: Nicholas Orme. Child’s Play in Medieval England. History Today Volume: 51 Issue: 10 2001.