Lege – 1958-1973

I tiden mellem 1958 og 1973 blev børns dagligdag fuldstændig forandret. I begyndelsen af perioden gik moderen ofte hjemme, mens det fra midten af 1960´erne blev almindeligt, at kvinderne fik arbejde uden forhjemmet, og børnene kom på institution. For børnene betød det, at de frie legemuligheder på gaden og alleandre steder blev erstattet af organiserede lege under opsyn af voksne.

Den frie leg skulle børnene selv organisere. Der var altid nogen at lege med, så det var tit gruppelege, de gik i gang med:

”Spille pind”; ”Rundbold og langbold”; ”Dåseskjul”, To mand frem for en enke”; ”Hinkelege”; ”Boldspil og remser”; ”Fodbold” osv. Hertil kom selvfølgelig alle rollelegene hentet fra historierne om cowboys og indianere, tyskere og frihedskæmpere og andre heltehistorier. Her var våben og udstyr ofte lavet af børneneselv i sløjdtimerne eller af deres fædre fx sæbekassebiler eller rulleskøjter.

Når de kom hjem efter legen, var det meget populært at pigerne legede med hjemmelavede dukker eller påklædningsdukker, mens drengene især samlede på billeder af forskellige dyr, krigsvåben, biler, flyvemaskiner eller frimærker og mønter.

Legene ændrede sig fra midten af 1960´erne. Institutionerne var fyldt af færdiglavet legetøj lavet af celluloideller plastik. Nu blev Barbie og Ken dukkerne (1961) det helt store nummer sammen med LEGO, der ud overklodserne begyndte med de færdige samlesæt i 1964 og LEGO-toget i 1966.

Legetøjet hjemme blev også ændret. I legetøjsbutikkerne fik Tekno og Dingo modellerne, Märklintog og alle slags samlesæt til flyvere, skibe, våben osv. stor succes.Reglerne for de mange fælleslege kan I selv finde på nettet.