Køgedetektiven på sporet

Brug øjnene og gå rundt i byen. Det kan være dit første skridt i jagten på Køge i perioden fra 1700 – 1850. Kik efter huse, find ud af, hvordan gaderne er placeret, gå en tur rundt om Torvet, gå ind i Sankt Nikolaj kirke.

Der er masser af spor efter gamle dage. Men pas på for Køge har jo ændret sig siden dengang. Sporene gemmer sig.

Køge Bibliotek

Det næste, du kan gøre som “Køgedetektiv”, er at gå på Biblioteket. Her findes en hylde med lokalhistoriske materialer. De har ikke alt, men nogle af disse bøger kan hjælpe dig videre:

“Køge Bys Historie 1288 – 1850”, udgivet 1985 af Køge Kommune i samarbejde med Køge Museum.
“Køge Bys Borgere 1753”, udgivet 1993.
“Hugo Matthiessens Køge, Oktober 1914”, Ida Haugsted, 1993.
“Køge i 700 år”, Jan Hansen, 1989.

Nu er du blevet klogere. Nu ved du mere om, hvad du skal lede efter. Men sporene fører videre. På Køge Museum kan du finde mange ting, som stammer fra perioden 1700 – 1850. Genstande, møbler, tøj, redskaber, malerier, bøddelsværd osv. Du skal huske at kikke godt efter, for tingene er ikke altid samlet på ét sted. KIK og SPØRG!

Køge Museum

Men du er stadig ikke færdig med at finde det gamle Køge frem. Der er mange oplysninger, som du ikke har haft fingrene i. Nu er Køge Byhistoriske Arkiv den næste mulighed.

Køge Byhistoriks Arkiv

 

Her gemmer de på mange af de papirer og dokumenter, som fortæller en masse om, hvad der skete i Køge mellem 1700 og 1850. De har folketællinger, protokoller, fattigregnskaber, oversigter over dødsfald og arv og meget mere. De kan være svære at læse, fordi de er skrevet i hånden med gotisk skrift. Men du kan sagtens bruge dem, for mange af oplysningerne er “oversat” til vore dages dansk.

Og hvis du vil vide endnu mere om  perioden fra 1700 – 1850, så kan du besøge andre museer som f.eks. Den Gamle By i ÅrhusNationalmuseetosv. osv.

God jagt!